Pająk buduje makietę

19 grudnia 2012, 12:05

Z daleka wydaje się, że mamy do czynienia ze średniej wielkości pająkiem, którego długość ciała wynosi około cala [2,5 cm - red]. Pająk, który wydaje się martwy i wysuszony, znajduje się w centrum sieci. To zwykły widok w Amazonii. Jeśli jednak podejdziesz bliżej, pająk zacznie poruszać się szybko w przód i w tył, pokazując, że żyje. Podejdź jeszcze bliżej, a przekonasz się, że wszystko jest dziwniejsze, niż się wydaje - pająk składa się z kawałków liści, martwych insektów i innych resztek



Decyzje zakupowe widać w aktywności mózgu

4 stycznia 2007, 15:41

Zespół naukowców z Uniwersytetu Stanforda badał za pomocą rezonansu magnetycznego (MRI) aktywność mózgu osób decydujących się na zakup pożądanego przedmiotu. Podczas oglądania, dajmy na to, pięknej torebki i jej ceny aktywowały się inne obszary mózgu (Neuron).


Orangutany stosują miejscowe znieczulenie

6 kwietnia 2018, 11:59

Zauważyli, że zwierzęta czasami przeżuwały pewną szczególną roślinę, która nie stanowi części ich diety, a uzyskaną w ten sposób papkę wcierały w futro. Naukowcy uważają, że mamy tu do czynienia z pierwszym wśród zwierząt miejscowym stosowaniem środka przeciwbólowego.


Barwniki owoców jagodowych kontra ślina

29 stycznia 2013, 18:06

O prozdrowotnych, np. przeciwnowotworowych, właściwościach antocyjanów słyszy się już od jakiegoś czasu, jednak dopiero Mark Failla z Uniwersytetu Stanowego Ohio zajął się ich podatnością na degradujące oddziaływania ludzkiej śliny.


Mop

Sprzątanie czyni cuda

11 lutego 2007, 11:13

Psycholodzy z Uniwersytetu Harvarda odkryli, że kobiety wykonujące prace fizyczne mogą schudnąć, jeśli poinformuje się je o korzyściach zdrowotnych wynikających z podejmowania takich działań. U pań nieświadomych spalania kalorii nie zaobserwowano podobnego zjawiska. Wniosek jest prosty. Chcesz schudnąć? Popracuj fizycznie z pełną świadomością tego, co się z tobą dzieje...


Dieta z bardzo małą ilością węglowodanów wspomaga kontrolę cukrzycy typu 1.

7 maja 2018, 11:27

Dieta zawierająca bardzo mało węglowodanów (ang. very-low-carbohydrate diet, VLCD) może wspomóc kontrolę poziomu cukru u osób z cukrzycą typu 1.


Błonkówki, zapobiegliwe matki i (u)pojone larwy

22 lutego 2013, 12:32

Widząc samice pasożytniczych błonkówek Leptopilina heterotoma, muszki owocowe (Drosophila melanogaster) składają jaja na pokarmie zawierającym alkohol. W ten sposób chronią potomstwo przed pożarciem żywcem.


Tran

Czemu kwasy omega-3 poprawiają nastrój?

8 marca 2007, 11:13

Na dorocznym spotkaniu Amerykańskiego Stowarzyszenia Psychosomatycznego, które odbywa się w Budapeszcie, dr Sarah M. Conklin z Uniwersytetu w Pittsburghu przedstawiła wyniki badań swojego zespołu, wyjaśniając, dlaczego kwasy tłuszczowe omega-3 poprawiają nastrój.


Oliwa istniała we Włoszech 700 lat wcześniej, niż wynikało z wcześniejszych ustaleń

1 czerwca 2018, 10:24

Analiza starożytnej ceramiki pokazała, że oliwa istniała we Włoszech nawet 700 lat wcześniej, niż dotąd sądzili antropolodzy.


Zaburzenie recyklingu receptorów przez niedobór białka

25 marca 2013, 18:16

Naukowcy z Sanford-Burnham Medical Research Institute stwierdzili, że dodatkowy 21. chromosom upośledza uczenie i pamięć osób z zespołem Downa, prowadząc do spadku ilości białka SNX27 w mózgu.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy